Friday 18 January 2008

HLADOVKA NA MINISTERSTVU FINANCÍ

Z webu Týden.cz

Ministerstvo financí má neodbytného návštěvníka. Už čtvrtý den tiše sedí na recepci a vedle sebe má transparent hlásající, že drží hladovku. Petr Kohout je rozhodnutý vydržet tam až do úterka, kdy mají zákonodárci hlasovat o změně loterního zákona.

Protestní hladovka není pro Petra Kohouta ničím novým. Drží ji potřetí a vždy se stejným cílem - upozornit na šíření hracích automatů. Vyléčený gambler byl sedmkrát v léčebně a sedmkrát se pokusil o sebevraždu, protože mu závislost na hazardu zničila život. Půstem chce zákonodárce donutit, aby pro zákon zvedli ruku. „Měla by se nastolit větší prevence a informovat ostatní o nebezpečí hazardu," řekl serveru TÝDEN.CZ Kohout.

Kdo je Petr Kohout?

Osmatřicetiletý Petr Kohout se poprvé k automatům dostal v roce 1994, když šel s kamarády do hospody na pivo. Zkusil hodit padesát korun a vyhrál tři sta. Myslel si, že když to vyšlo jednou, vyjde to znovu zase. Třináct let hraní na herních automatech mu zničilo již dvě rodiny a zdraví. Přišel o práci a rok a půl žil na ulici. Za neplacení půjčky a alimentů dostal od soudu podmínku. Posledních dvacet měsíců však abstinuje a rozhodl se s automaty bojovat i politicky. Napsal knihu o hráčství a snažil se odrazovat děti od závislosti na herních automatech přednáškami. Ty mu ale byly zakázány kvůli nedostatečné akreditaci.

Chtěl by se vrátit do normálního života, tvrdí ale, že nemůže. Svou závislostí si nadělal u státu dluh čtvrt milionu korun a na jeho majetek se chystají exekutoři. Rozhodl se proto napsat ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi dopis. Žádá, aby stát snížil počet automatů.

Žaloba za sto milionů

A také doufá, že mu stát jeho dluh odpustí. „Přestaňte pořádat mediální exhibice na ministerstvu," odepsal ale Kalousek. Přesto je však ochotný s Kohoutem jednat. Ovšem pouze za podmínky, že ukončí hladovku.

Vyléčený gambler podal loni v říjnu žalobu na stát a konkrétně i na ministra financí. Je přesvědčen, že nedostatečně informují o nebezpečí jménem hrací automaty. Kohout tvrdí, že o možné závislosti na hazardu nevěděl - úřady jej měly podle něj informovat. Za poškození svého zdraví a utrpení svých dětí žádá od státu odškodné ve výši sto milionů korun.




A ještě video:

http://video.respekt.cz/Hladovka-na-ministerstvu.html


Zdá se, že novela herního zákona mě bude pronásledovat i v Koreji. Možná to ale není špatný nápad, jak vymáhat dodržování termínů na MF - nedodáte-li do x.y., zahájí náš odbor hladovku :) zdravím všechny ex-kolegy(ně) a přeju hodně zábavy s případnou novou verzí loterního zákona.

No comments: