Tuesday 12 August 2008

Perličky z přednášek

Profesor Kim Kyongdong nás v rámci svého předmětu Development and social change in Korea seznámil se zajímavou a originální teorií zdrojů inspirace Kim Irsenova kultu osobnosti - je mixem několika velmi rozporných tradic - konfuciánské tradice uctívání předků, která byla transformována do japonského stylu uctívání zbožštěného císaře, modifikovaná kulty Stalina a Mao Tsetunga, a se špetkou křesťaského mýtu (věčná přítomnost Kim Irsena i po jeho smrti). Ve zkratce: poté, co Japonci opustili území budoucí Severní Koreje, kontakty s okolním světem, kromě se SSSR a s čínskými komunisty, zcela ustaly. Kult osobnosti byl zaveden po vzoru SSSR aby pomohl legimitizovat mladého a neznámého Kima, ale jak se pokračovalo v jeho budování, Kim si uvědomil že zbavit Korejce více než 40letého vlivu japonské kolonizace a tradice uctívání císaře nebude jen tak, a tak se rozhodl místo Hirohita prostě zbožštit sebe.
Nikdy jsem nebyl věřící


Nebo vyprávění o yangbanovi za dynastie Joseon, který byl vykázán do exilu na venkově, kde zbytek života strávil psaním kritické prózy a poezie. V básni Uřízl si ho pojednává o utrpení rolníka, který si uřízl penis poté, co mu úředník vybírající daně sebral poslední zbytky majetku s tím, že jeho těhotnou manželku započítal jako dvě osoby (daně se platily "z hlavy"). Zoufalý rolník se rozhodl zabránit svému dalšímu případnému zbídačení tak říkajíc u zdroje :).


Ze zcela jiného soudku - na přednášce o corporate governance reform mě pobavilo, když profesor použil výraz tunelování (tunneling) k popsání systému kterým rodiny ovládající chaeboly extrahují zisky z firem, které nepřímo ovládají. Konečně další výraz, kterým čeština obohatila mezinárodní slovník :) bylo už na čase, přece jenom naposledy to byl skoro před sto lety Karel Čapek s robotem.

A druhá perla z předmětu Current issues in Korean economy, legislativní reforma podle prezidenta DJ Kima: hned po nástupu k moci v roce 1998 se Kim DJ rozhodl, že je třeba pročistit Augiášův chlév korejské legislativy, a zadal nově zřízené komisi drsný cíl: do roka a do dne snížit počet právních předpisů o 50 procent (ze zhruba 10 000 na 5 000). Plán se splnit nepodařilo, zůstalo okolo 7000 právních předpisů.

1 comment:

ivan said...

bazva clanky na blogu, jan takj dal, ja taham v CR takze zadne vzruso, ivan