Thursday 20 November 2008

Japan's Total Empire

Výborná kniha o japonské expanzi v Mandžusku a jak tento koloniální projekt posléze ovlivnil Japonsko samotné. Výtečné jsou zejména části o tom jak japonská média v honbě za zvýšením podílu na trhu pomohly podnítit válečnou horečku, a jak se japonští ekonomičtí plánovači, zaibatsu, sociální inženýři, marxisté a jiní snílci snažili vytvořit ideální společnost budoucnosti, kterou by posléze Japonsko napodobilo. Nabourává klišé, že Japonsko se ve třicátých letech stalo obětí několika málo militaristů a byrokratů, a naopak ukazuje jak nově vzniklé organizace v modernizujícím se státě pomohly vyvolat věřejnou podporu pro imperiální expanzi.
Futuristická aerodynamicky okapotovaná lokomotiva vlaku Asian Express společnosti Mantetsu, který dosahoval rychlosti až 134km/h a patřil tehdy k nejrychlejším na světě.
Xinjing alias Shinkyo, nově vybudované hlavní město Manchukua. Široké bulváry se zelení, imponující vládní budovy, kanalizace a vodovod, všechno vybudováno podle pečlivě připraveného plánu.



No comments: