Friday 30 December 2011

Pohřeb poprvé

Kórea dala Kimovi posledné zbohom

Ulice Pchjongjangu ovládla počas pohrebu hystéria. Státisíce ľudí kráčali za mŕtvym vodcom.

Státisíce plačúcich Severokórejčanov, dvesto kamiónov s kvetmi a obrovský smútočný sprievod. Takto sa včera Severná Kórea lúčila so svojím vodcom Kim Čong-ilom. Rakva s jeho telom sa ráno vydala z mauzólea Kumsusan na cestu zasneženými ulicami Pchjongjangu. Po tom, ako sprievod zhruba za tri hodiny prešiel mestom, sa rakva opäť vrátila do mauzólea. Tam telo vodcu zabalzamujú špecialisti, ktorých Pchjongjang pozval priamo z Ruska. Potom bude Kim vystavený, rovnako ako jeho otec.

Kim sa vydal na svoju poslednú púť na streche rovnakého vozidla Lincoln ako jeho otec a zakladateľ vládnej dynastie Kim Ir-sen pred sedemnástimi rokmi. Cestu fujavicou mu prerážalo auto s jeho obrovským portrétom. Za ním nasledovala kolóna vojenských džípov a limuzín.

Do krajiny okrem toho dorazilo na pohreb okolo dvesto kamiónov s kvetmi. „Nikdy predtým som nevidel, aby v jednom okamihu cez hranicu previezli toľko kvetov,“ povedal jeden z obyvateľov čínskeho pohraničného mesta Tan-tung, ktorý nezvyčajnú kolónu videl na vlastné oči.

Hysterický nárek
Hoci zo zahraničných médií mohli v prvý deň dvojdňového pohrebu sledovať len vybraní ruskí a čínski novinári, prevzaté zábery zo sprievodu prinášali prakticky všetky svetové spravodajské kanály. Kimov pohreb totiž vysielala v priamom prenose stalinistickým režimom ovládaná severokórejská televízia. Tá striedavo ukazovala pohrebný konvoj idúci Pchjongjangom a obrovské zástupy obyvateľov totalitného štátu. V dave boli všetci – starí i mladí, vojaci aj deti.

Štátna televízia odvysielala zábery nového vodcu Kim Čong-una, ako bez čiapky a rukavíc sprevádza v mraze auto s otcovými pozostatkami a kýva davu na pozdrav. Ľudia sa hlboko skláňali k zemi a plakali. Mnohí dávali svoj smútok najavo rovnako hystericky ako na televíznych záberoch, ktoré obleteli svet pred Vianocami po oznámení Kimovej smrti. „Smútili podobne, ako keď zomrel ich predošlý vodca Kim Ir-sen. V uliciach Pchongjangu plakali hlavne ľudia z privilegovaných vrstiev, ktorí sa za Kim Čong-ila mali lepšie než ostatní. Nariekali, pretože teraz nevedia, čo ich čaká v budúcnosti,“ povedal pre HN analytik Michal Vodrážka.

Obrovská propaganda
Kim Čong-il vládol jednej z najizolovanejších krajín sveta od roku 1994. Správu o jeho smrti Pchjongjang zverejnil až dva dni po tom, čo 69-ročný vodca 17. decembra zomrel. Kvôli prepracovaniu a veľkej psychickej záťaži údajne dostal silný infarkt. Odvtedy sa v krajine objavili viaceré propagandistické správy mytologizujúce jeho smrť. Rádio Pchjongjang napríklad oznámilo, že holubici podobný vták oprášil sneh zo sochy mŕtveho vodcu.

Aj sneženie v prvý deň pohrebu údajne bolo iba dôkazom toho, že príroda za diktátorom smúti. „Pre nás je severokórejská propaganda smiešna. Myslím si, že aj ľudia z Kórey takéto správy berú s rezervou,“ tvrdí Vodrážka.

Smútočné ceremónie sa v Pchjongjangu skončia až dnes smútočným obradom, delovou salvou a tromi minútami ticha. Za diktátorom smútia aj niektorí ľudia v prosperujúcej susednej Južnej Kórei. Tí veria, že v chudobnej severnej časti Kórejského polostrova je život oveľa lepší. „Aj keby boli Severokórejčania materiálne chudobní, vďaka svojmu politickému systému sú duševne bohatí,“ vyhlásil stavebný robotník Kim. Ten je presvedčený, že väčšina správ o severokórejskej núdzi je vymyslená médiami ovplyvnená Spojenými štátmi.

No comments: