Monday 8 April 2013

Vodca Kim svoju atómovú bombu až do Ameriky nedostane

Rozhovor. Český expert Michal Vodrážka pre HN o hrozbách severokórejského jadrového útoku na Spojené štáty:

Jadrovú vojnu Severná Kórea odštartovať nedokáže, nemá na to techniku, tvrdí Michal Vodrážka.

Kim Čong-un sľubuje, že rozpúta jadrovú vojnu. Treba ho brať vážne? Severná Kórea má zrejme do desať kusov jadrových bômb. Vôbec však s nimi nemôže zaútočiť na americký kontinent. Nemá totiž spôsob, akým by ich tam dopravila. Ohroziť však môže Južnú Kóreu, pravdepodobne i Japonsko. Je však otázne, či Pchjongjang vôbec má hlavicu, ktorá by fungovala.
Takže nebezpečenstvo jadrového útoku je minimálne? Jadrovú vojnu proti Spojeným štátom z technických príčin odštartovať nedokážu. Môžu však zaútočiť na americké základne v Južnej Kórei, možno aj na ostrove Guam. Je však otázne, či Severná Kórea má raketu, ktorá by doletela aspoň na ten ostrov. Na Japonsko pravdepodobne áno. Pritom hlavice sú hlavne poistkou prežitia Kimovho režimu. Ak by ich použili, či už jednu, dve alebo tri, tak by im ostávalo len pár hlavíc. Samozrejme, spôsobili by nejaké škody, vyústilo by to však do absolútnej likvidácie severokórejského režimu.
Čo by po útoku urobila Čína, tradičný Kimov spojenec? Ak by Severná Kórea použila jadrovú zbraň ako prvá, tak Čína určite nebude na jej strane. Síce si chce udržať Severnú Kóreu ako komunistického spojenca, za takýchto okolností však Čína určite nepôjde do vojny s Južnou Kóreou ani Spojenými štátmi. Naopak, v čínskych novinách sa nedávno objavil článok jedného vysokopostaveného čínskeho predstaviteľa. Upozorňoval na nebezpečenstvo, že jadrové zbrane by Pchjongjang mohol použiť ako prostriedok na vydieranie aj proti samotnej Číne.
Provokoval takto aj vodcov otec Kim Čong-il?
Taká ostrá rétorika ako teraz zo Severnej Kórey už dlhý čas nezaznievala. Za Kim Čong-ila to nedosahovalo také decibely a takú úroveň ako teraz. Na druhej strane, ku koncu vlády Kim Čong-ila v roku 2010 došlo k dvom incidentom. Lenže v hre je otázka, čo je horšie. Či to, že v tom režime umierajú ľudia, alebo to, že každý deň Severná Kórea vydáva čím ďalej tým absurdnejšie vyhlásenia.
Dá sa vôbec porovnať Severná a Južná Kórea? 
Oba ich systémy sú navzájom nekompatibilné. Severná Kórea je poststalinistický, komunistický režim. Má znaky despotizmu a feudalizmu. Tri generácie vodcov už absolútne vládnu krajine. Je tu tiež akoby vrstva šľachticov, ktorí sú v armáde alebo v komunistickej strane. Zostávajúca väčšina z tých 20 miliónov ľudí sú však akoby nevoľníci, pretože nesmú bez povolenia opustiť dokonca ani vlastný okres. Je to takmer stredoveký systém. Južnej Kórei sa podarilo vymaniť zo zlej hospodárskej situácie po vojne a teraz je spolu s Taiwanom najdemokratickejšou krajinou východnej Ázie. Jej ekonomika funguje veľmi úspešne. Počas studenej vojny obe krajiny prejavovali záujem zjednotiť sa. Teraz to ani jedna strana nechce. Severná Kórea vie, že by akékoľvek zjednotenie znamenalo hospodársku dominanciu juhu a úplne mizivý vplyv severokórejských elít. Na juhu si zase všetci uvedomili, aké obrovské náklady by zjednotenie so sebou prinieslo. Oľga Gluštíková

1 comment:

Anonymous said...

I'm been trying to find a way to get a message to you, so while this isn't quite the right place, I'm hoping that you'll see this comment here.

I'm just dying to see the rest of one of the acts that is cut off in your "DPRK circus" video on youtube, the one at 7:10. It looks like the best I've ever seen. It seems most of the act was cut from the video. I'm hoping the editing was on your end, and if you have the rest of it, could you upload the remaining footage of that act? I hope? Please?