Wednesday 11 June 2008

Škola

Letní semestr je jen o trochu méně hektický než ten jarní. Na vině je tentokrát organizace, místo obvyklých 12 týdnů je rozdělen do dvou intenzivních, 6 týdenních částí. KDI tak může pozvat profesory z jiných univerzit. Pro studenty to znamená buď 4x týdně 1.5 hodiny výuky, nebo 2x týdně odpolední tříhodinové přednášky.

V právě končící první části jsem si zapsal dva předměty. První je Understanding strategic behaviour, který vyučuje prof. Čo Inku, údajně nejvýznamnější korejský ekonom. Má doktorát z Princetonu a přes dvacet let se věnuje teorii her, kterou také vyučuje na University of Illinois. Je trochu svérázný, chová se jako typický šílený vědec (taky má odpovídající super tlusté brýle, a jestli se nepletu tak měl na sobě zatím vždy stejné kalhoty, už 8x), ale přednášky stojí za to. Při vysvětlování strategických principů volně přeskakuje od bitvy u El Alameinu k věrnostním programům amerických aerolinek a zpět k jaderné strategii NATO ve studené válce. Studenti se semtam trochu ztrácejí, na minulé přednášce jsme se po hodině rozebírání Rommelových alternativ dostali ke stávce stewardů United Airlines, a když se po deseti minutách vysvětlování situace Čo zeptal Irwana co by měl management udělat, odpověd byla "poslat tanky." Hehe

Druhý předmět je International relations in East Asia, kde probíráme historii vých. Asie a význam událostí minulého století pro pochopení současné situace a pravděpodobného vývoje mezinárodních vztahů. Materiály na pročtení mají přes 1000 stránek, není divu že většinu volného času trávím v knihovně. Už jsem tady psal že prof. Park mě opravdu nadchnul, jednak výtečným výběrem materiálů na čtení, druhak svým stylem výuky. Příští semestr si jeho Globalization and national identity určitě nenechám ujít. Začínám pracovat na seminárce Japonská kolonizace a opium, na tohle téma toho bylo napsáno velmi málo, dohromady jedna kniha a pár kapitol v jiné, kdysi jsem na zmínku narazil v knize o Tokijském procesu, kde to bylo vyšetřováno jako jeden z válečných zločinů, a dost mě to zaujalo.
Japonská propagandistická pohlednice "Zvyky Manchukua"
Maková panenka, sklizeň v Manchukuu

No comments: