Friday 12 December 2008

Za necelé tři týdny

Poletím do San Diega, kde budu na tři měsíce jako výměnný student na Graduate School of International Relations & Pacific Studies, University of California. Je to jedna z deseti nejlepších škol mezinárodních vztahů v U.S., a jediná specializovaná na Ásii.Největší opruz bylo vyběhat si studentské vízum a s tím spojená byrokracie: 6 různých formulářů, speciální formát fotek 5x5cm, na dokumentu z UCSD moje místo narození zkomolili na Liberoo, ale protože jsem neměl moc času, nechal jsem to tak a doufal že si toho nikdo nevšimne. Pak objednání na interview na ambasádě - nějak jim blbnul telefon, takže ve spojení hrozně chrastilo (chlápek na druhém konci mě neustále obviňoval že jsem v metru nebo ve sklepě, byl to asi ex-voják protože říkal "are you in a subway, SIR?") a první vteřina slova vždycky vypadla, což byl dost problém protože jsem musel nadiktovat svoje exotické jméno písmeno po písmenu, a pak číslo pasu, datum narození, místo vystavení pasu, a tak. Ke konci už nám tekly nervy, já byl ironický (třeba když neznal Czech Republic) a on, asi svému nadřízenému, pořád opakoval "I have a communication problem here," a to jsem ještě nevěděl že mi za 30 minut téhle taškařice naúčtují přes 100USD na účet za telefon. No ale myslím že zima v Kalifornii bude stát za tu námahu. Campus je asi 3km od pláží, v části San Diega která se jmenuje La Jolla.
Zatímco většina kalifornského pobřeží je zastavěná domy, na sever od campusu je u moře Torrey Pines national park a Black's beach, a žádné domy. Prý jedna z největších nuda pláží ve Státech.Kalifornie a San Diego zvlášť jsou opravdu drahé na ubytování, a protože se mi nechce na 3 měsíce shánět auto, snažím se najít něco blízko školy. Taky je tam spousta Korejců, takže nedostatkem korejské stravy určitě trpět nebudu.

Dneškem taky skončila prezenční část studia na KDI school, v neděli letím do Čech, takže se na vás všechny těším. Ještě mě zítra čeká taekwondo zkouška na černý pásek, tak mi držte palce.

1 comment: