Friday 23 December 2011

Ke Kimově smrti

Nový vodca. Experti očakávajú, že Kim Čong-un bude pokračovať v tvrdej politickej línii svojho mŕtveho otca.
Pchjongjang povedie neskúsený diktátor Kim
Pchjongjang, Bratislava – Žezlo neohrozeného vládcu Severnej Kórey preberá po smrti Kim Čong-ila jeho syn Kim Čong-un. Severokórejské štátne médiá včera vyzvali 24 miliónov obyvateľov krajiny, aby ho uznali a podporili. Pôjde už o tretieho nasledovníka generácie, ktorú založil jeho dedo Kim Ir-sen.

Svet má však z nového panovníka obavy. „Okrem toho, že je mladý a neskúsený, veľa sa toho o ňom nevie. Pre Severnú Kóreu je dôležité iba to, aby Kim Čong-una rešpektovala Čína, pretože od nej je krajina závislá,“ povedal pre HN analytik Michal Vodrážka.

Priateľ s Čínou

Najmladšieho z troch synov mŕtveho severokórejského vodcu pokladajú za nástupcu, odkedy ho v septembri minulého roka jeho otec vymenoval za štvorhviezdičkového generála a udelili mu prominentný politický post. Na posilnenie bezpečnosti ešte vymenoval svoju sestru a jej manžela na vysoké pozície v krajine, aby vytvoril mocné trojvládie rodinnej dynastie.

Iba 27-ročný budúci vodca krajiny okrem toho urobil tento rok v máji významnú diplomatickú návštevu susednej Číny. Počas nej sa predstavil hlavnému severokórejskému mecenášovi Pekingu, čo bol zrejme jeden z najkľúčovejších diplomatických ťahov, aké mohol urobiť. „Pre Severnú Kóreu bude teraz kritických niekoľko týždňov a mesiacov. Za ten čas sa ukáže, akú silnú pozíciu Kim Čong-un v krajine má a či za ním stoja kľúčoví hráči, najmä pokiaľ ide o armádu,“ povedal pre HN analytik Jakub Kulhánek.

Experti tvrdia, že mladý Kim bude zrejme nasledovať svojho otca vo vojenských šľapajach a udrží si pevnú vládu nad jednou z najväčších armád sveta. Očakáva sa tiež, že aj napriek kritike svetových mocností bude pokračovať v zbrojnom jadrovom programe.

Pochybnosti o nástupníctve
Kim Čong-un sa podľa odhadov narodil v roku 1984. Jeho meno v preklade z čínskeho jazyka znamená „spravodlivý oblak“. Vyštudoval vo Švajčiarsku a predpokladá sa, že hovorí po anglicky a po nemecky. Najčastejšie kolujúce fotografie Kim Čong-una pred jeho uvedením na severokórejskú politickú scénu v minulom roku boli snímky z čias, keď mal iba jedenásť rokov. Nedávne zábery však ukazujú robustného muža s nakrátko ostrihanými vlasmi, ktorý sa podobá na Kim Ir-sena. Jeho účes sa stal obrovským hitom medzi Severokórejčanmi.

V krajine však panujú pochybnosti o tom, či jeho zosnulá matka, profesionálna tanečnica Ko Jong-hui, bola Kim Čong-ilovou oficiálnou manželkou, alebo len milenkou. Ide totiž o záležitosť, ktorá by mohla mať dosah na Kim Čong-unovo právo nahradiť otca na čele krajiny. 
Oľga Gluštíková

No comments: