Wednesday 27 February 2008

Knížky a škola

Chtěl bych vám doporučit dvě knihy. První knížka je od mého oblíbence prof. Gavana McCormacka. Je trochu starší, z roku 1996, a jmenuje se The emptiness of Japanese affluence. Chtěl jsem si jí přečíst přes dva roky, od chvíle kdy jsem si v Seoulu vyslechl McCormackovu přednášku na téma jaderného programu KLDR. Ale byl jsem moc líný koupit si jí po netu, takže fakt že jí mají v knihovně KDI mi udělal opravdu radost. McCormackova kniha přesvědčivě, na příkladu Japonska, ukazuje nutnost změnit dogma ekonomického růstu na pravý opak - zero growth state, případně i pokles ekonomické produkce. Budete-li mít šanci, určitě si ji přečtěte.

Mezi zajímavé myšlenky, které zmiňuje, jsou názory několika japonských historiků, kteří odmítají vnímat americké nálety na Japonsko a zničení většiny měst v roce 1945 z pozice Japonců jako oběti, ale naopak upozorňují na roli Japonska jako jednoho z vynálezců teroristického "strategického bombardování" civilistů - fašistickému útokem na Guerniku v roce 1937 předcházely japonské nálety na Chinchow v roce 1931 a Shanghai v r. 1932, a poté následovalo tři roky (!!!, 1939-42) trvající bombardování nacionalistického hlavního města Chungkingu, kdy v jednom případě nálet za účasti 1000 letadel trval nepřetržitě 150 (!!) hodin. Navíc to byli právě Japonci, kdo začal jako první používat zápalné bomby k likvidaci čínských měst.

Jiná zajímavá část se týkala comfort women: "The complicity between the Japanese authorities who organized the trafficking and abuse of women on the one hand and the Allied authorities on the other is an aspect of the CW issue to which attention is rarely drawn. The Allied complicity of 1945 was compounded during subsequent years, when they enjoyed the cooperation of Japanese government in mobilizing another generation of young women, this time mostly Japanese, to provide precisely the same sexual services for the occupation forces. By August 18, 1945, three days after Japan's surrender, the attention of police authorities was being drawn by the Home Ministry to the importance of providing comfort facilities for the occupation garrison, and of mobilizing women, with a preference for geisha, licensed or unlicensed prostitutes, waitresses, hostesses and other women who "customarily provide various sexual services."
Další je životopis Mao Tse-tunga Mao the unknown story, relativně nový z roku 2006. Má skoro 1000 stránek, ale stojí za přečtení. Přiznám se, že o čínské historii, ať už moderní nebo starší, jsem toho moc nečetl, ale o to bylo čtení zábavnější. Nejzajímavější pro mně byly části věnované Maově roli v korejské válce, a potom jeho metody modernizace a mezinárodního šíření svého vlivu. Jako správný synek z kupecké rodiny neměl s rolníky kapku slitování, a tak se nemůžeme divit že jich plus mínus 70 miliónů během jeho vlády zemřelo. Šokující byly intimní detaily z jeho života - absolutní pohrdání ženami, a pak jeho řekněme zvláštní poměr k osobní hygieně - prý se nerad myl, a jen se nechal otírat suchou nebo namočenou osuškou, a to po 27 let. O_o a taky si nečistil zuby...

Jinak mě přes týden zaměstnává škola, statistika i mikroekonomie jsou zatím bez problémů, asi i díky tomu že jsem pečlivě zvolil profesory (na výběr byly čtyři různé sekce obou předmětů). Tento týden jsme měli dvě seznamovací kalby, jednou v čínské a podruhé v kachní restauraci. Sožu teklo proudem, a překvapivě ani jednou nedošlo na noraebang, za což jsem vděčný. Ještě se pochlubím, že z ledna mám zatím samé studijní úspěchy - zápich z matiky a jedničku z debatování. A úplně nakonec - jedna ze spolužaček se za měsíc vdává, tak se můžete podívat na její (před)svatební fotky. Sluší jí to, co? Bydlí chudák až v Incheonu, takže každý den dojíždí 2x 2 hodiny.

1 comment:

Anonymous said...

Zdravím pilného čtenáře, musím říct, že obdivuju tvou čtivost macatých svazků. Rád bych ale v reakci na tvůj příspěvek poznamenal, že můj děda si nečistil zuby 40 let a do 70-ti měl všechny...pravda na druhé straně kamarádu málo...:)

No a mimochodem nevěsta vypadá k světu...

Julius