Sunday 6 April 2008

Co trápí Brity a Američany

Ve středu jsem byl v National Assembly na semináři Inter-Parliamentary Union "Enhancing a better relationship between UK, US & ROK." Příspěvky přednesli velvyslanec UK, bývalý velvyslanec ROK u OSN a ve Vietnamu, a nakonec zástupce velvyslance USA. Bylo zajímavé, kolik prostoru oba západní diplomaté věnovali ekonomickým otázkám, a jak málo naopak zmiňovali bezpečnostní otázky. Brit na rovinu řekl, že pro UK (a stejně tak i pro EU) je severokorejská jaderná otázka naprosto nezajímavá, a veškerou iniciativu tady mají USA, a místo toho se věnoval kauze HBSC-Lonestar s tím, že činnost vládních úředníků "is not keeping up with the rhetoric of president Lee MB." Podobně pro američana byl problém číslo 1 dovoz hovězího z USA, a tak nám vyprávěl jak nikdy neměli problém s šílenými krávami, a jak je ta nemoc "se složitým jménem co si nedokážu zapamatovat" minulostí, a rozhodně ji nedostanete z pojídání amerických krav. Na to reagoval z publika korejský doktor s tím, aby přestal zlehčovat a bagatelizovat zdravotní důsledky pojídání nebezpečného masa, a radši si přečetl nějaké recentní vědecké výzkumy. LOL

Jinak Brit hodně času věnoval boji proti změně klimatu, tomu jaký byl Blair vizionář, a jak je political leadership důležité pro změnu chování obyvatelstva. Dále zhodnotil výměnu studentů s tím, že za posledních několik let, kdy existovala možnost výměnných pobytů mezi SNU a univerzitami v Oxfordu a Manchesteru, počet angličanů, kteří projevili zájem o studium na nejprestižnější korejské VŠ, byl roven nule. Haha, to muselo děkanovi SNU a ostatním hodnostářům srazit hřebínek. Dále hovořil o tom, že UK pečlivě sleduje situaci v oblasti lidských práv v JK, hlavně kvůli trestu smrti. No, že by mi trest smrti přišel jako největší problém Seoulu v oblasti LP se mi nezdá, ale vzhledem k moratoriu na vykonávání poprav je to takové hezké diplomatické téma aby se vlk "image evropských ochránců LP" nažral, a koza - "face" korejské vlády - zůstala celá. Uhořelí imigranti, které nikdo nepustil ven z hořícího denetion centra, a vůbec celá JK politika vůči migrujícím pracujícím nestály za zmínku.

Podobně američan hovořil vedle hovězího o vízech, a až jako bod 3. měl alianci US-ROK, kdy probral přemístění základny z Yongsanu, burden sharing a protesty ekologů kvůli znečištění základen, které USA vracejí ROK.

Korejský diplomat Wo se soustředil na důležitost angličtiny pro Korejce. Veselá byla historka z OSN z 80. let, kdy začínal svojí dipl. kariéru, a nikdo z Korejců neuměl moc anglicky, tak se do debaty ve Valném shromáždění hlásili vždy až jako třetí nebo čtvrtí, a prostě zopakovali to co řekli předchozí řečníci. LOL, doufám že od té doby korejská diplomacie trochu pokročila. Nebo možná Wo zapomněl dodat, že kritérium pro přihlášení do debaty a následnou recyklaci bylo, aby první řečník byl z USA nebo jejich proxy :) Zaujala mně také jeho výzva přítomným studentům, aby založili korejskou stranu zelených, a jak popis zařazení ekologické výuky už od základní školy byl významný pro zlepšení ŽP v Singapuru.

Celkově byl nejlepší řečník Brit, ale i ostatní řeči byly dost zajímavé - zejména v porovnání se statistikou, o kterou jsem kvůli semináři přišel. Jestli to bude možné, zkusím jít i na příští seminář.

No comments: